Kalljästa honungsrutor

Serverar: 24 portioner

Bakas i långpannan

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • ½ dl flytande honung
  • 3/4 dl smält smör
  • 1 dl kesella
  • 3 dl morötter, rivna
  • 5 dl mjölk, kall
  • ½ tsk salt
  • Ca 1½ liter vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt honung, smör, kesella, morötter, mjölk och salt. Rör om tills jästen löst sig och arbeta sedan in mjölet i omgångar tills degen släpper skålens kant.
    2. Ta upp degen och tryck ut den i en bakpappersklädd långpanna. Skär degen med mjölad kniv i 24 bitar. Strö över mjöl. Ställ långpannan i kylen över natten. Ta ut plåten från kylen och låt brödet jäsa färdigt i rumstemperatur medan ugnen blir 200°C. Nu har rutorna jäst ihop nästan helt, så markera dem igen med mjölad kniv.
    3. Grädda på nedersta falsen 20-25 min. Låt brödet vila en stund och sedan kallna på galler under duk.

    Liknande recept

    Kommentarer (5)

    Cassiopeya 10 februari 2012

    Vilket underbart gott bröd! Hade tyvärr ingen honung hemma så jag tog sirap istället. Tycker det är lättare att först kavla ut degen och sedan lägga den på plåten, istället för att trycka ut den direkt på plåten. Brödet blev jättefluffigt och saftigt :D Perfekt att hela degen ligger på samma plåt så den bara tar upp en hylla i kylen. Ett superbra recept som jag absolut kommer göra fler gånger.

    guardianlinda 13 maj 2012

    Ser väldigt gott ut, skulle vilja baka detta men vad tar jag istället för kesella då jag är laktosintolerant?/Mvh LInda

    poissons 15 maj 2012

    Laktosfri matkvarg från Valio kan du använda istället för kesella.

    Cassiopeya 24 juni 2012

    Har återigen en plåt med detta underbara bröd i kylen. Längtar till morgondagens frukost med nybakt bröd :) Testade att ta 1 dl vetegroddar och ½ dl krossat linfrö i degen. Ska bli spännande att se hur det smakar.

    Cassiopeya 22 juni 2013

    Har gjort en laddning av detta goda bröd igen. Fick bli lite som det blev med det som fanns hemma; gräddfil, havregryn, linfrön, dinkelmjöl och vetemjöl. Ska bli spännande att smaka i morgon till frukosten :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben