kalljästa tomatfrallor

Serverar: 20-30 portioner

Man tager vad man haver hemma och då blev resultatet detta :) Sonens favoritbröd sedan många år tillbaka. Passar lika bra på buffébordet som till frukost eller middagsbröd :P

Ingredienser

  • 50 g blå jäst
  • 50 g flytande margarin
  • 2 dl filmjölk
  • 3 dl passerade tomater
  • 3 ägg
  • 1 dl mörk brödsirap
  • 1-2 tsk salt
  • 1-2 msk torkad oregano
  • 2 dl vetemjöl
  • Ca 1 liter rågsikt
  • Instruktioner

    1. Smula sönder jästen i en bunke Häll över alla ingredienser utom mjölet och vispa kraftigt/kör i hushållsassistent 5 minuter. Tillsätt vetemjölet och nästan all rågsikt och rör i ca 7 minuter tills glutentrådarna frigjorts ordentligt och degen blir blank och smidig (men inte kladdig-då tillsätter du mer rågsikt)
    2. Ta upp på mjölat bakbord och dela degen i 20-30 delar beroende på hur stora bröd du vill ha. Trilla runda fina frallor och lägg på bakplåtsklädd plåt. Täck med bakduk och ställ in i kylskåpet över natten (eller ännu längre)
    3. Ta ut plåten och låt bröden jäsa klart i rumstemperatur medan ugnen värms upp till 225 grader
    4. Grädda precis under mitten av ugnen i ca 10 minuter.
    5. TIPS 1) Pensla de färdiga bröden med lite vatten och lägg bakduk över så får du en mjukare "skorpa" TIPS 2) Pensla de ogräddade bröden med kallvatten och låt bröden svalna på galler utan bakduk för segare/hårdare skorpa

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Emmamagdalena 14 maj 2011

    Supper goda!! Jag förstår att dom är en favorit i familjen. Dom har blivigt det hos mig med. Jag tog dock lite mer vetemjöl än vad som stod i receptet men goda blev dom. Hälsningar Emmam

    soccermum 17 maj 2011

    Vad kul! Tack för kommentaren :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben