Äppelkaka med kanel och sesamfrön

Serverar: 10-12 portioner

Mjuk och saftig äppelkaka med smak av sesamfrön. Äppelkakan görs på siktat dinkelmjöl.

Ingredienser

  • 2 dl socker
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg
  • 3½-4 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemumma
  • 2½ tsk vaniljsocker
  • 4-5 äpplen, gärna Ingrid Marie
  • 1-2 tsk mald kanel
  • Topping
  • Skalade sesamfrön
  • Servering
  • Vaniljsås eller vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Rör ihop smör och socker i en bunke. Rör ner ägget. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma samt vaniljsocker och tillsätt det i smörblandningen.
    3. Smöra och bröa en springform ca 22 cm i diameter med sesamfrön. Tryck ut halva degen i formen. Riv äpplena grovt och lägg det rivna över degen. Strö över kanelen.
    4. Fördela resten av degen ovanpå och toppa med skalade sesamfrön. Grädda kakan mitt i ugnen i 35-40 minuter. Låt kakan svalna på galler.
    5. Servera kakan med vaniljsås eller vaniljglass.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben