Äppelkaka med lingon

Serverar: 12 portioner

Saftig, söt och syrlig på en och samma gång, med smak av kanel och kardemumma.

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk margarin
  • 2 msk hett vatten
  • 2 tsk florsocker efter gräddning
  • Fyllning
  • 5-6 söta äpplen
  • 1 tsk vanila
  • 2 tsk malen kanel
  • ½ tsk malen kardemumma
  • 1 msk strö- el råsocker
  • 1 dl lingon, frysta eller färska
  • Instruktioner

    1. Fyllning; skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg i en plastpåse med vanila, kanel, kardemumma och socker. Skaka om så att allt blandas.
    2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda och vispa i mjöl och bakpulver. Rör i smält fett blandat med varmt vatten. Bred ut smeten i en bakpappersklädd rund kakform med löstagbar kant och diam. 27-28 cm.
    3. Strö på drygt hälften av lingonen. Stick sedan ner äppelklyftor tätt, tätt. Börja längs kanten och fortsätt in mot mitten, som en stjärna. Det ska vara mycket äpple. Lägg resterande lingon mellan äppelklyftorna.
    4. Grädda kakan 45-50 minuter i 175 grader. Sikta florsocker över när kakan kallnat. Servera ex. med mjukrörd glass smaksatt med kardemumma.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben