Äppelkaka med saffran

Serverar: 10 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Min syster hitta den är receptet i Allt om mat. Den är helt underbar. Den blir saftig och god.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 saffran, i paket
  • 200 g färskost, t ex Crème Bonjour eller Philadelphia
  • 3 ägg
  • 1 dl mannagryn
  • 3 äpplen
  • 1 msk smör, till formen
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°. Rör smör, socker, vaniljsocker och eventuellt saffran ljust och fluffigt. Rör ned osten lite i taget. Dela på äggulor och vitor. Blanda ner äggulorna en i taget i smeten och därefter mannagryn.
    2. Vispa vitorna till fast skum. Vänd försiktigt ned först 1/3, sedan resten av vitorna i mannagrynssmeten. Rör inte för mycket.
    3. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Smörj en form, 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Bred ut smeten i formen och stick ner äppelklyftor. Blanda kanel och vaniljsocker och strö det över kakan.
    4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Stäng av ugnen och låt kakan stå ytterligare 15 min. Låt kallna i formen.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (1)

    sockertopp 14 december 2008

    Åh den där lät mums! Toppen att ta med imorgon till jobbet och bjuda på! :-)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben