Äppelkaka med vaniljkräm och mördeg

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 2 timmar

Ljuvligt god och lyxig! Har vuxit upp med Citykonditoriets äppelkaka med gräddig vanlijsås till. Hittade äntligen receptet i en kafébok. Ät och njut!

Ingredienser

  • Mördeg
  • 250 g mjukt smör
  • 125 g socker
  • 1 ägg
  • 2 ½ g hjorthornsalt
  • 375 g vetemjöl
  • Fyllning
  • 3 dl vaniljkräm
  • 6 äpplen
  • 2 msk socker
  • 2 tsk kanel
  • Garnering
  • 100 g mandelmassa
  • 1 msk socker
  • 4 äggvitor
  • Instruktioner

    1. Kavla och tryck ut degen ca 3 mm tjock. Lägg i botten av formen. Fyll botten med vaniljkräm ca. 2 cm.
    2. Skala och klyfta äpplena. Strö över kanel och socker. Vispa äggvitor med socker och vänd ner riven mandelmassa, lite i taget, i äggsmeten. Spritsa ett rutmönster på kakan.
    3. Gräddas i nedre delen av ugnen i 160 grader i 1 timme. Serveras med glass, vaniljsås eller vaniljgrädde.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben