Ljuvligt god och lyxig! Har vuxit upp med Citykonditoriets äppelkaka med gräddig vanlijsås till. Hittade äntligen receptet i en kafébok. Ät och njut!
Ingredienser
Mördeg
250 g mjukt smör
125 g socker
1 ägg
2 ½ g hjorthornsalt
375 g vetemjöl
Fyllning
3 dl vaniljkräm
6 äpplen
2 msk socker
2 tsk kanel
Garnering
100 g mandelmassa
1 msk socker
4 äggvitor
Instruktioner
Kavla och tryck ut degen ca 3 mm tjock. Lägg i botten av formen. Fyll botten med vaniljkräm ca. 2 cm.
Skala och klyfta äpplena. Strö över kanel och socker. Vispa äggvitor med socker och vänd ner riven mandelmassa, lite i taget, i äggsmeten. Spritsa ett rutmönster på kakan.
Gräddas i nedre delen av ugnen i 160 grader i 1 timme. Serveras med glass, vaniljsås eller vaniljgrädde.