Äppelkaka på annat sätt

Serverar: 1 portioner

I boken "Det bästa brödet" från 1979, finns det här receptet...

Ingredienser

  • 100 g smör eller margarin
  • ½ dl socker
  • 1 dl tunn grädde
  • 50 g jäst
  • 1 ägg, uppvispat
  • 5½ dl - 6 dl vetemjöl, 330 - 360 g
  • Fyllning
  • 3 medelstora äpplen, skalade
  • 3 msk socker
  • 1 tsk kanel
  • 3 msk ströbröd
  • Till Pensling
  • 1 ägg uppvispat
  • Sötmandel skållad och grovhackad efter smak
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 - 225 grader.
    2. Rör smör och socker. Blanda i jästen med lite grädde, tillsätt resten av grädden, det uppvispade ägget, smöret, sockret och mjölet.
    3. Arbeta snabbt ihop degen och kavla ut den till 2 runda kakor, den ena något större än den andra.
    4. Lägg den största kakan i en låg smord form så att degen går upp mot kanten.
    5. Fördela ströbrödet över degkakan.
    6. Hyvla de skalade äpplena på råkostjärn eller med osthyvel och lägg dem över ströbrödet.
    7. Strö på socker och kanel och täck med andra degkakan. Nyp ihop degkanterna omkring äppelfyllningen.
    8. Låt kakan jäsa ca 1 timme i rumstemperatur. Pricka den, pensla med ägg och strö på mandel.
    9. Grädda i ugnen i ca 20 - 30 minuter.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Äppeltider!
    Vad vore hösten utan äppelkaka med vaniljsås? Att äpple dessutom är...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben