I boken "Det bästa brödet" från 1979, finns det här receptet...
Ingredienser
100 g smör eller margarin
½ dl socker
1 dl tunn grädde
50 g jäst
1 ägg, uppvispat
5½ dl - 6 dl vetemjöl, 330 - 360 g
Fyllning
3 medelstora äpplen, skalade
3 msk socker
1 tsk kanel
3 msk ströbröd
Till Pensling
1 ägg uppvispat
Sötmandel skållad och grovhackad efter smak
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 - 225 grader.
- Rör smör och socker. Blanda i jästen med lite grädde, tillsätt resten av grädden, det uppvispade ägget, smöret, sockret och mjölet.
- Arbeta snabbt ihop degen och kavla ut den till 2 runda kakor, den ena något större än den andra.
- Lägg den största kakan i en låg smord form så att degen går upp mot kanten.
- Fördela ströbrödet över degkakan.
- Hyvla de skalade äpplena på råkostjärn eller med osthyvel och lägg dem över ströbrödet.
- Strö på socker och kanel och täck med andra degkakan.
Nyp ihop degkanterna omkring äppelfyllningen.
- Låt kakan jäsa ca 1 timme i rumstemperatur. Pricka den, pensla med ägg och strö på mandel.
- Grädda i ugnen i ca 20 - 30 minuter.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Äppeltider!
Vad vore hösten utan äppelkaka med vaniljsås? Att äpple dessutom är...