Hemlagat, välkryddat äppelmos gjort på syrliga äpplen är en verklig delikatess. Äppelmoset har smaksatts med bla saft och skal av en citron, kanelstång och en skvätt calvados. Häll moset i en glasburk och dekorera locket med en liten duk som knyts fast med bast. Moset passar bra till stekt anka eller gås. Det passar också som pålägg på smörgåsen, till yoghurt och pannkakor. Eller varför inte bjuda på en dessert på äppelmos!
Ingredienser
2 kg syrliga äpplen
Saften av 1 citron
Skalet av 1 citron
4,75 dl strösocker
1 kanelstång
1 vaniljstång
2 ½ dl torrt, vitt vin
2 ½ dl vatten
2 krm natriumbensoat
2 cl calvados
Instruktioner
- Skölj och dela syrliga äpplen i 4 klyftor. Skär bort skadade partier och kärnhus.
- Lägg äppelklyftorna i en kastrull och tillsätt färskpressad citronsaft, citronskal, strösocker, kanelstång och vaniljstång.
- Tillsätt torrt, vitt vin och vatten. Låt äpplena koka på svag värme tills de blivit mjuka.
- Ta bort citronskalet, kanelstången och vaniljstången. Lös först upp natriumbensoat i en liten klick mos. Rör sedan ner blandningen i äppelmoset.
- Passera äpplena genom en sil och smaka av äppelmoset med calvados.
- Häll moset i glasburkar. Förslut burkarna och sterilisera dem 30 min i 100° vatten eller frys in moset i frysförpackningar.
Liknande recept
Kommentarer (0)