Äppelpaj med citron och kokostäcke

Serverar: 10-12 portioner

Både syrlig och söt!

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g kokt potatis
  • 75 g smör
  • 1/2 citron, rivet skal
  • 1 msk vatten
  • Fyllning
  • 4 äpplen
  • 50 g smör
  • 1 dl brun farin strö
  • 2 msk Maizena ljus redning
  • Kokostäcke
  • 250 g kokosflingor
  • 1 dl strösocker
  • 3 äggvitor
  • 1 ägg
  • 1/2 citron, pressad saft
  • Dekoration
  • 1 citron, smala strimlor av det gula skalet
  • Instruktioner

    1. Ugn 200º.
    2. Lägg vetemjöl, kokt potatis, smör och citronskal i matberedaren med kniven monterad. Kör det till en smulig massa. Tillsätt vatten och kör tills det bildas en boll av degen. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, ca 23 cm i diameter. Ställ pajformen i kylen 30 minuter.
    3. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Smält smöret och tillsätt brun farin strö och ljus redning. Blanda ner äppelklyftorna. Lägg äppelblandningen i formen.
    4. Blanda kokosflingor, socker, äggvitor, ägg och citronsaft i en kastrull. Rör om och värm tills massan tjocknar. Fördela kokostäcket över äppelfyllningen i formen. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter. Strö över citronskalsstrimlorna. Servera med glass eller vaniljsås.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben