Äppelpaj med valnötter

Serverar: 8-10 portioner

Mandelmassefyllningen är spetsad med en aning Calvados, ett äppelbrännvin, men det går lika bra med koncentrerad äppelsaft.

Ingredienser

  • Pajskal
  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ dl florsocker
  • 1 ägg
  • Fyllning
  • 200 g mandelmassa
  • 75 g mjukt smör
  • 3 ägg
  • 3/4 dl potatismjöl
  • 2 msk Calvados eller koncentrerad äppelsaft
  • 3 äpplen, skalade och tunnskivade
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk grovmalen kardemumma
  • Dekoration
  • Hela valnötter
  • Till servering
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk grovmalen kardemumma
  • 1 tsk äkta vaniljsocker
  • 1 tsk florsocker
  • Instruktioner

    1. Arbeta ihop degen till pajskalet, gärna i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform eller springform, nagga och kyl i minst 30 minuter. Grädda pajskalet i 175º i 10 - 13 minuter.
    2. Gör under tiden fyllningen. Fortsätt att använda matberedaren.
    3. Dela mandelmassa och smör i mindre bitar och blanda väl. Tillsätt ägg, potatismjöl och Calvados eller äppelsaft. Kör tills fyllningen är slät och utan klumpar.
    4. Blanda äppelskivorna med strösocker och kardemumma.
    5. Häll fyllningen i pajskalet och lägg äppelskivorna i ett fint mönster ovanpå. Toppa med hela valnötter.
    6. Grädda i 175º i ca 30 minuter tills fyllningen stannat och fått ljusbrun färg.
    7. Blanda alla ingredienser till kardemummagrädden och mjukvispa.
    8. God ljummen eller kall. Gott att variera med päron, färska eller väl avrunna konserverade.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben