Mandelmassefyllningen är spetsad med en aning Calvados, ett äppelbrännvin, men det går lika bra med koncentrerad äppelsaft.
Ingredienser
Pajskal
125 g smör
3 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ägg
Fyllning
200 g mandelmassa
75 g mjukt smör
3 ägg
3/4 dl potatismjöl
2 msk Calvados eller koncentrerad äppelsaft
3 äpplen, skalade och tunnskivade
2 msk strösocker
1 tsk grovmalen kardemumma
Dekoration
Hela valnötter
Till servering
3 dl vispgrädde
1 tsk grovmalen kardemumma
1 tsk äkta vaniljsocker
1 tsk florsocker
Instruktioner
- Arbeta ihop degen till pajskalet, gärna i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform eller springform, nagga och kyl i minst 30 minuter. Grädda pajskalet i 175º i 10 - 13 minuter.
- Gör under tiden fyllningen. Fortsätt att använda matberedaren.
- Dela mandelmassa och smör i mindre bitar och blanda väl. Tillsätt ägg, potatismjöl och Calvados eller äppelsaft. Kör tills fyllningen är slät och utan klumpar.
- Blanda äppelskivorna med strösocker och kardemumma.
- Häll fyllningen i pajskalet och lägg äppelskivorna i ett fint mönster ovanpå. Toppa med hela valnötter.
- Grädda i 175º i ca 30 minuter tills fyllningen stannat och fått ljusbrun färg.
- Blanda alla ingredienser till kardemummagrädden och mjukvispa.
- God ljummen eller kall. Gott att variera med päron, färska eller väl avrunna konserverade.
Liknande recept
Kommentarer (0)