Äppelsmulpaj med kola

Serverar: 10 portioner

En riktig höstdessert! Serveras med en kallvispad vaniljkräm. Valnötterna kan bytas ut mot andra nötter eller mandel.

Ingredienser

  • 6 äpplen
  • 8 gräddkolor, typ Rollo
  • 200 g smör
  • 2 dl valnötter
  • 1-2 msk kanel
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • Vaniljkräm
  • 1 vaniljstång
  • 3 dl vispgrädde
  • ½ dl socker
  • 2 äggulor
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Ta bort kärnhusen ur äpplena och skär äpplena i skivor. Lägg i en ugnsform. Skär kolorna i bitar och strö dem över äpplena.
    3. Lägg smör, valnötter, kanel, mjöl, socker och muscovadosocker i en matberedare. Mixa snabbt ihop till en deg.
    4. Smula degen över äpplena som ett täcke. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 minuter. Ta ut och låt svalna något.
    5. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur den i en skål. Häll i grädde och socker. Vispa grädden. Vispa i äggulorna. Låt gärna krämen stå en stund i kylen innan den serveras till äppelkakan.

    Liknande recept

    5
    1 h
    20-25
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben