Äpple- och mandelkaka

Serverar: 8 portioner

Tårta eller paj? Den här saftiga äpplekakan garnerad med fluffig mandelmassa kan vara både och. Lika förjusande gott smakar det dock alltid.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 äggula
  • 2 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 2-3 äpplen
  • 2-3 dl vatten
  • 2-3 msk strösocker
  • ½-1 tsk kanel
  • Garnering
  • 150 g mandelmassa
  • 1 äggvita
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka samman matfett, socker, äggula och mjöl till en deg, gärna i en matberedare.
    2. Tryck ut degen i en veckad pajform, ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar botten. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen, cirka 10 minuter.
    3. Gör fyllningen. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna skivor. Koka äppleskivorna mjuka i vattnet blandat med sockret. Låt dem sedan rinna av väl.
    4. Riv under tiden mandelmassan till garneringen och rör den smidig med äggvitan. Fördela äppleskivorna över kakbottnen. Strö över kanel.
    5. Fyll en sprits med mandelmassablandningen. Sprita blandningen över kakan i ett dekorativt mönster. Ställ åter in kakan i ugnen tills mandelmassan får vacker färg, cirka 10 minuter. Låt kakan kallna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben