Äpplebullar

Serverar: 30 portioner

Goda och mjuka bullar med rivet äpple och kanel.

Ingredienser

  • Bulldeg
  • 50g jäst för söta degar
  • 100g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk kardemumma
  • ½ tsk salt
  • ca 12 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 4st äpplen
  • Kanel
  • Pensling och garnering
  • 1 ägg
  • Mandelspån eller pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37°C. Lös upp jästen i lite av degspadet och häll sedan på resten av spadet, strösocker, kardemumma och salt. Arbeta in vetemjölet tills degen blir blank, smidig och släpper bunkens kant. Låt jäsa i 40 minuter. Under tiden degen jäser skalar och river du äpplena. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den och dela den i två delar. Ta en degdel i taget och kavla ut till en rektangel, ca 20x50cm. Strö över hälften av de rivna äpplena och strö sedan kanel ovanpå. Ett tips är att fördela äpplerivet jämnt över degen men inte så nära överkanten (om du rullar nerifrån och upp) för att det ska bli lättare att rulla ihop degen och skära fina bitar. Äpplerivet får snabbt en mörkare färg men det gör inget. Rulla ihop degen och skär ca 2cm tjocka bitar. Lägg dem i bullformar eller på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 40 minuter. Vispa upp ägget och pensla försiktigt över bullarna så du inte trycker ihop det som jäst. Strö eventuellt mandelspån eller pärlsocker ovanpå. Grädda mitt i ugnen i 225°C ca 7 minuter tills bullarna fått fin färg. Låt bullarna svalna på galler på galler under bakduk.
    2. Bullar som inte äts upp direkt går bra att frysa när de svalnat helt.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    isab1l 10 november 2014

    Min mamma älskade dessa. Rekommenderar dock att tillsätta mer smör i vetedegen.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben