Äpplebullar

Serverar: 40 portioner

Överraska dina nära och kära med dessa härliga vetebullar till eftermiddagskaffet! Fyllda med äpplen och russin blir de extra saftiga och goda.

Ingredienser

  • 100 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 1 pkt jäst
  • 1 dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 12 - 13 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 2 äpplen
  • Rivet skal och saft av en halv citron
  • ½ dl florsocker
  • ½ dl russin
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Garnering
  • Pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader.
    2. Smula ner jästen i en bunke. Häll över lite av degvätskan och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen.
    3. Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
    4. Gör fyllningen. Skala, kärna ur och tärna äpplena. Blanda äpplebitar, citronskal och citronsaft med florsocker och russin.
    5. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i 40 bitar. Rulla varje bit till en slät bulle.
    6. Gör en liten grop i varje bulle. Fyll groparna med lite äpplefyllning och nyp ihop. Lägg bullarna med skarven neråt i bullformar av papper.
    7. Ställ bullarna på bakplåtar. Låt dem jäsa övertäckta ytterligare ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
    8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsockret. Grädda dem mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt dem svalna på galler under en bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben