Äpplebullar från Normandie

Serverar: 40 portioner

I Normandie växer det mycket äpplen på sluttningarna. Äpplena används till framställningen av fantastiskt goda drycker – och bakverk. Som dessa goda bullar.

Ingredienser

  • 1 pkt jäst
  • 125 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 1,5 dl vit sirap
  • 2 krm salt
  • 12-13 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 100 g mandelmassa
  • 100 g smör eller margarin
  • 0,5 dl brun farin
  • 2 äpplen
  • 1-2 msk färskpressad citronsaft
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Garnering
  • Brun farin
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader.
    2. Häll lite av degvätskan över jästen. Rör tills den har löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, sirap, salt och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
    3. Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills degen släpper bunkens kant. Låt sedan degen jäsa övertäckt ca 40 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
    4. Gör fyllningen. Riv mandelmassan grovt. Rör matfettet smidigt. Tillsätt mandelmassan och farinsockret. Rör allt till en slät smet.
    5. Skala, kärna ur och riv äpplena på rivjärn eller matberedarens rivskiva. Blanda äpplerivet med citronsaften så att det inte mörknar.
    6. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda in resten av mjölet. Dela degen i två delar. Kavla ut varje degbit till en rektangel, ca 30x40 cm.
    7. Bred smörblandningen på degen. Fördela äpplerivet ovanpå. Rulla ihop plattorna från långsidan. Skär rullarna i ca 2 cm breda bitar.
    8. Lägg degbitarna på bakpappersklädda plåtar med snittytan nedåt. Låt dem jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
    9. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö lite farin ovanpå. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem svalna på galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben