Äpplepaj med kolatäcke

Serverar: 8-10 portioner

Den här pajen är smaksatt med kola, både i fyllningen och på toppen.

Ingredienser

  • 2 frysta smördegsplattor på rulle, 450 g
  • 6 stora äpplen
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 1 tsk kanel
  • 8 smörkolor med vanilj
  • ½ dl kolasås
  • 1 msk pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut en smördegsplatta något. Klä en osmord form, ca 23 cm i diameter, med smördeg.
    2. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Blanda äppleskivorna med socker, mjöl, citronsaft och kanel i en stor skål. Lägg upp äpplena i pajformen. Dela kolorna i tre delar och lägg sedan bitarna ovanpå äpplena.
    3. Kavla ut den andra smördegsplattan och lägg den på pajen. Nyp ihop kanten fint. Skär tunna skåror i pajdegen med en vass kniv. Täck pajdegskanten med aluminiumfolie.
    4. Grädda i ugnen på nedersta falsen 20 minuter. Ta av foliet och grädda ytterligare cirka tio minuter tills pajen fått fin färg.
    5. Pensla den varma pajen med kolasås och strö över pärlsocker. Låt svalna på ett galler. Servera varm eller ljummen.

    Liknande recept

    3.8
    30 min
    6-8
    7
    4.3
    30 min
    6-8
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben