Aleghieris osttårta

Serverar: 1 portioner

Den här osttårtan görs ursprungligen med caciotto, som är ett slags lantost som görs över hela Italien av den mjölk som finns tillgänglig. Det kan vara både ko- och fårmjölk. Den är oftast halvhård med hård skorpa och blekgul med mild smak. Men den är svår att få tag på och därför är den här ersatt med pecorino och taleggio.

Ingredienser

  • Deg
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 100 g kallt smör
  • 1 dl mjölk
  • ½ pkt jäst, 25 g
  • 1 ägg
  • Ostfyllning
  • 150 g taleggio i tärningar
  • 500 g röd eller svart pecorino i tärningar
  • 150 g grovriven parmesan
  • 2 ägg
  • 1 krm malen muskotnöt
  • Garnering
  • Rosmarinkvistar
  • Instruktioner

    1. Blanda mjöl och salt, gärna i matberedare. Finfördela kallt smör däri eller finfördela det med fingertopparna. Ljumma mjölken till fingervärme och finfördela jästen däri. Tillsätt ägget och häll det över mjölet. Kör eller arbeta ihop till en deg som får jäsa ca 50 minuter.
    2. Sätt under tiden ugnen på 175°. Kavla degen till en rundel, ca 40 cm. Lägg den i en lätt smord 26 cm form med löstagbar kant. En 24 cm form går också bra.
    3. Blanda osten med ägg och muskotnöt och grädda på nedersta falsen ca 40 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben