Allas semlor

Serverar: 12-15 portioner

Bra recept.

Ingredienser

  • 50 g jäst ( helst jäst för söta degar)
  • 75 g smör
  • 2 ½ dl mjöl
  • 2 krm salt
  • ½ dl socker
  • 1 tsk finstött kardemumma
  • 1 ägg
  • ½ tsk hjorthornssalt
  • 8 - 9 dl vetemjöl
  • ev pensling ägg
  • Fyllning alt 1
  • 75 – 100 g mandelmassa
  • 2 - 3 dl vispgrädde
  • Florsocker
  • Fyllning alt 2
  • Inkråm från bullarna
  • 1 ½ dl mald mandel
  • 3 msk florsocker
  • 3 msk mjölk
  • Lite vispad grädde
  • Garnering
  • 2 - 2½ dl vispgrädde
  • florsocker
  • Instruktioner

    1. Ugnstemp: Bullar 250 grader Storsemla 200 grader Kransar 200 grader
    2. Smula ner jästen i degbunken. Smält smöret, häll i mjölken och värm degvätskan till 37 grader. Blanda alla ingredienser ( utom lite mjöl till utbakning) och arbeta degen väl. Jäs degen under bakduk i 20 minuter. Arbeta upp degen i bunken och sedan på mjölat bakbord tills den är smidig. Rulla ut den till en längd och dela den i 12- 15 bitar. Rulla bitarna med kupad hand till släta bullar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under duk 30-40 minuter. Pensla ev bullarna med ägg och grädda dem mitt i ugnen 6-8 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Skär locken, vispa grädden.
    3. Fyllning1: Lägg antingen mandelmassa som en skiva eller riv och blanda den med grädde.
    4. Fyllning 2: Ta ut inkråm med en gaffel, blanda det med mald mandel, florsocker och mjöl och lite grädde.
    5. Fyll bullarna med fyllning 1 eller 2 och garnera med vispgrädden- ev spritsad. Sikta florsocker över. Servera semlor till kaffe eller som hetvägg, dvs med varm mjölk och kanel
    6. Degen kan också bakas ut till en Storsemla eller 2 kranssemlor
    7. Storsemla ¾ av degen formats till en rund kaka ( ca 25 cm i diameter) på plåten, ¼ plattas ut till en mindre kaka ( 15 cm i diameter och läggs ovanpå. Jäs storsemlan under duk 20-30 minuter och grädda den på nedersta falsen i 20-25 minuter.
    8. Kransar Dela degen och rulla ut 2 längder- fäst ihop dem till kransar. Jäs kransarna i 20-30 minuter och grädda dem på nedersta falsen i 15-20 minuter

    Liknande recept

    1 h 30 min
    18-24
    5
    1 h 30 min
    12
    3
    5
    1 h 15 min
    24-28
    3

    Kommentarer (3)

    mroops 1 mars 2009

    bra men enhet saknas på hjorthornssaltet

    Ahlzan 20 januari 2010

    Det måste väl vara mjölk i övre delen av receptet eftersom mjöl kommer längre ner? Har inte provbakat dessa än!

    kekke46 21 februari 2012

    Hej! Idag har jag bakat dina semlor blev goda. Jag tig 2½ dl mjölk och blandade hjortronsaltet med mjölet. Det blir en femma för dom. Kommer att göra dom igen :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben