Ankis Tryffeltårta

Serverar: 16 portioner

En försvinnande god kaka som kan förberedas flera dagar i förväg. Vid servering: Ta ut kakan ur kylskåp och pudra över kakao. Man kan bryta av den ”överflödiga” mördegen, alltså pajskalet där tryffeln börjar, så blir tårtan jämn i kanten och snyggare. Servera med lätt vispad grädde och färska bär

Ingredienser

  • Mördeg
  • 4 ½ dl mjöl
  • 1 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g smör
  • Tryffelsmet
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 nypa salt
  • 2 msk socker
  • 500 g valfri blockchoklad
  • 100 g smör (måste vara äkta smör!)
  • Serverings förslag
  • Lätt vispad grädde
  • Färska bär, tex: jordgubbar eller hallon och ev . citronmeliss
  • Instruktioner

    1. Hacka samman ingredienserna till mördegen och låt den ligga kallt ca 30 minuter. Klä en form med löstagbar kant med mördeg ända upp på kanten. Ställ den i frysen ett tag så glider degen inte ner när den gräddas.
    2. Värm ugnen till 175°. Grädda tills kakan fått färg, ca 20 minuter. Det går utmärkt att förbereda hit ett par dagar i förväg, ställ hela formen med det färdiggräddade pajskalet i frysen. Ta fram och låt den tina innan tryffelsmeten hälls i.
    3. Tryffelsmet: Häll grädde, salt och socker i en kastrull och låt det koka upp. Ta av från värmen. Lägg ner blockchokladen i mindre bitar och smöret i gräddblandningen. Rör och låt det smälta ihop till en jämn smet. Ställ eventuellt tillbaka kastrullen på värmen en stund.
    4. Häll smeten i det avsvalnade pajskalet och ställ i kylskåp minst 3 timmar. Det går utmärkt att förbereda tårtan ett dygn i förväg.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    issasmat 25 februari 2009

    den ser super god ut

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben