En försvinnande god kaka som kan förberedas flera dagar i förväg.
Vid servering:
Ta ut kakan ur kylskåp och pudra över kakao. Man kan bryta av den ”överflödiga” mördegen, alltså pajskalet där tryffeln börjar, så blir tårtan jämn i kanten och snyggare. Servera med lätt vispad grädde och färska bär
Ingredienser
Mördeg
4 ½ dl mjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g smör
Tryffelsmet
3 dl vispgrädde
1 nypa salt
2 msk socker
500 g valfri blockchoklad
100 g smör (måste vara äkta smör!)
Serverings förslag
Lätt vispad grädde
Färska bär, tex: jordgubbar eller hallon och ev . citronmeliss
Instruktioner
- Hacka samman ingredienserna till mördegen och låt den ligga kallt ca 30 minuter. Klä en form med löstagbar kant med mördeg ända upp på kanten. Ställ den i frysen ett tag så glider degen inte ner när den gräddas.
- Värm ugnen till 175°. Grädda tills kakan fått färg, ca 20 minuter. Det går utmärkt att förbereda hit ett par dagar i förväg, ställ hela formen med det färdiggräddade pajskalet i frysen. Ta fram och låt den tina innan tryffelsmeten hälls i.
- Tryffelsmet:
Häll grädde, salt och socker i en kastrull och låt det koka upp. Ta av från värmen. Lägg ner blockchokladen i mindre bitar och smöret i gräddblandningen. Rör och låt det smälta ihop till en jämn smet. Ställ eventuellt tillbaka kastrullen på värmen en stund.
- Häll smeten i det avsvalnade pajskalet och ställ i kylskåp minst 3 timmar. Det går utmärkt att förbereda tårtan ett dygn i förväg.
Liknande recept
Kommentarer (1)
den ser super god ut