Årstidens läckra kycklinggratäng

Serverar: 4-5 portioner

Mycket god

Ingredienser

  • 1 kokt, stekt eller grillad kyckling
  • 200 g färsk rensad svamp
  • murklor, kantareller, Karl Johan
  • blandsvamp eller champinjoner
  • eller 2 dl förvälld svamp eller 20-30 g
  • torkad svamp
  • 1-2 schalottenlökar
  • (1 krossad vitlöksklyfta)
  • 2 msk smör
  • Hönsbuljongtärning
  • Ev svampspad
  • 2-3 dl vispgrädde till lagomt
  • krämig konsistens
  • (2-3 msk portvin)
  • Blomkålsmos
  • 1 stort blomkålshuvud
  • 1-2 äggulor
  • Salt
  • Peppar
  • Ev. en skvätt grädde
  • Gratinering
  • 2-3 msk ost
  • Instruktioner

    1. Skär kycklingen skinn- och benfri. Tärna köttet i små bitar. Förbered svampen. Torkad svamp bör blötläggas i ca 30 minuter. Murklor skall förvällas 2-3 gånger i rikligt med vatten som hälls bort mellan varje gång. Sila av och spar eventuellt svampspad. Hacka eller skiva svampen. Skala och finhacka löken. Smält smöret i en kastrull och fräs löken med svampen. En krossad klyfta vitlök kan fräsas med. Späd med grädde till lagom tjock stuvning, lägg i hönsbuljongen och låt den smälta. vänd ner kycklingköttet och låt koka upp. Smaka av den väl eventuellt med lite vin. Ställ åt sidan att svalna.
    2. Koka blomkålen mjuk och låt den rinna av ordentligt (annars blir det mer välling än mos) kör i matberedare (med kniven) rör ner äggulorna och en skätt grädde om det behövs, salta och peppra. Klicka moset med sked i krans runt kanten på ett ugnssäkert fat. Häll den avsvalnade stuvningen på fatet. Strö riven ost över. Gratinera rätten i ugn 225 grader, ca 10 minuter eller tills den har fin färg. Bjud den med fräsch krispig sallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben