Auberginegratäng med kalvfärs och tomatsås

Serverar: 4-6 portioner

Aubergine som får gotta till sig i ugnen tillsammans med en härlig kalvfärssås.

Ingredienser

  • Tomatsås
  • 350 g passerade tomater
  • 0.25 gul lök
  • 1½ msk olivolja
  • ½ tsk salt
  • 2-3 auberginer
  • 200 g kalvfärs
  • 1 tsk olivolja
  • 1½ dl dagsgammalt smulat bröd
  • 1 ägg
  • ½ dl mjölk
  • 1 dl parmesanost
  • 1½ msk pinjenötter
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 uppvispat ägg för pensling
  • 1-2 tunt skivad ost
  • Solrosolja för stekning
  • Servering
  • Sallad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Skölj auberginerna och skär dem på längden i ½ cm tjocka skivor. Behåll skalet på. Lägg skivorna på en lutande skärbräda, strö över salt och låt stå i ca 30 minuter, så att den bittra saften rinner ut. Torka av aubergineskivorna lite lätt med hushållspapper.
    3. Värm olivoljan till tomatsåsen i en kastrull. Låt löken fräsa långsamt i oljan utan att den tar färg. Tillsätt tomater och salt. Låt puttra under lock på svag värme i ca 30 minuter. Ta upp och kasta löken. Ställ kastrullen åt sidan.
    4. Värm olivolja i en stekpanna och bryn kalvfärsen i 2-3 minuter. Häll över färsen i en skål och låt den svalna. Tillsätt brödsmulor, ägg, mjölk, parmesanost och pinjenötter. Smaka av med salt och peppar.
    5. Stek aubergineskivorna på en rejält smord plåt i ugnen, tills de börjar mjukna. Häll lite av tomatsåsen i botten på en ugnsfast form. Lägg i aubergineskivor
    6. Fördela färsblandningen jämnt över auberginen. Pensla med äggvispet och bred över ett lager tomatsås. Fortsätt att varva och avsluta med tomatsås.
    7. Gratinera i ugnen 15-20 minuter. När några minuter kvarstå av gratineringstiden, lägg på några ostskivor, som får smälta ner.
    8. Servera gratängen med en god sallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben