Bacon och skinklåda

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 50 minuter

En rejält mättande gratäng som man bara vill ha mer av.

Ingredienser

  • 1 stor purjolök
  • 100 g broccolibuketter
  • 6 kokta kalla potatisar
  • 100 g rökt strimlad skinka eller kassler
  • 1 paket bacon, cirka 140 g
  • 4 tomater
  • 5 ägg
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 krm chiligrillkrydda
  • ½ tsk stösocker
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 2 dl riven ost
  • Matfett till stekningen och att smörja formen med
  • Garnering
  • Hackad persilja
  • Instruktioner

    1. Ansa och strimla purjolöken. Fräs den mjuk och glansig i lite matfett. Dela baconet genom att klippa paketet med sax, i 3 delar. Fräs upp baconet lätt och lägg det på ett smörpapper.
    2. Kok upp och förväll broccolin och sila bort vattnet. Sätt ugnen på 175 grader.
    3. Smörj en eldfast form.
    4. Skiva potatis och tomater. Varva potatis, purjolök, broccoli, skinka, bacon och tomater i en smord eldfast form. Avsluta med tomater.
    5. Vispa samman ägg, salt, peppar, grädde och mjölk och häll det över tomaterna. Strö över riven ost.
    6. Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter eller tills äggstanningen har stelnat och fått fin färg. Täck med folie om rätten tenderar att bli för brun. Strö över lite hackad persilja.
    7. Servera gärna en grönsallad till. Smaklig måltid!

    Liknande recept

    Kommentarer (6)

    gladavmat 17 september 2008

    ja nu har jag provat detta. Riktigt gott men jag gjorde det i en djup form som behövde mycket längre tid i ugnen. Bra med mat som är "allt i ett"

    krook 21 september 2008

    Lagade den till en grupp på 20 personer. Den blev jättegod och så praktiskt att ha allt i en form.

    sme 20 februari 2009

    Bra bjudnings mat när man är många på lunch hemma

    anki54 4 mars 2009

    Riktigt gott Kommer att göra fler gånger

    sivan52 26 september 2009

    Kanongott!!! Vi åt och åt och åt..... Tack för receptet. Du får en klar 5 a av mig. kram från Siv

    lenasj65 18 november 2013

    Förstod inte varför det ska vara ägg i; det blev som en stor pajfyllning med äggstanning. Kan tänka mig att prova med igen bara grädde för smaken var det inget fel på.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben