Bäver i gryta

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Bäver är ett kött som tråkigt nog ofta inte tas tillvara. Det är viktigt att köttet luktar gott och inte tagit smak av bäverns körtlar vilket ger en skarp söt lukt och smak (tänk vedbod/terpentin.

Ingredienser

  • 700 g bäverkött ex. slaksidor+revben eller liknande styckdetalj som inte tagit smak av körtlarna
  • 25 g smör
  • 1 msk soja
  • 3 morötter (ca 200g)
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 dl vatten (tillräckligt för att det ska puttra)
  • 1 buljongtärning (oxfond)
  • 2 dl grädde
  • 1 dl gröna ärter (frysta förvällda)
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Instruktioner

    Putsa köttet rent från hinnor. Smält smör i en stekgryta, när smöret tystnat lägg i köttet och stek på båda sidor med salt, peppar och soja. Skär löken i klyftor, morötterna i stubbar, och hacka vitlöksklyftan. Lägg tillbehören i grytan och låt allt få träffa smöret innan ni tillsätter vatten och buljongtärningen. Låt puttra under lock till det blir mjukt ca 50min, tillsätt extra vatten om det håller på att koka torrt. När ni bedömer att köttet verkar färdigt (ca 50min), börjar släppa vid benen, tillsätt grädden, skär köttet i serveringsportioner och låt koka i tio minuter till. Serveras med ris och eventuellt en grönsallad.

    Liknande recept

    4.3
    1 h 45 min
    6-8
    15

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben