Basilikagrön osttårta

Serverar: 8-10 portioner

En oströra med fårost, ljust grön basilika, bakad på en botten av digestivekex och nötter. Kexens sötma tillsammans med osten syrlighet är en lyckad kombination.

Ingredienser

  • 10 digestivekex
  • ½ dl finhackade hasselnötter
  • 80 g smör
  • Fyllning
  • 200 g fårost
  • 2 ½ dl kesella gourmet
  • Ev några msk mjölk
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • ½ dl bladpersilja
  • ½ dl basilikablad
  • Några strån gräslök
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 150 grader.
    2. Smula kexen smått och blanda med nöthack och smör. det går lätt i matberedare. Tryck ut blandningen i botten av en pajform med löstagbar kant, ca 28 cm i diameter. Med en bit plastfolie över blir det enkelt att trycka ut blandningen. Grädda 10 minuter. Lägg gärna en bit folie under formen.
    3. Gör undertiden en jämn röra av finhackad kryddgrönt, samt vitlök, smulad fårost och kesella, lite salt och mald vitpeppar. Om det behövs för att smeten ska gå lättare att bre ut, kan man tillsätt en eller ett par matskedar mjölk.
    4. Bred ut smeten över den gräddade bottenplattan och grädda ytterligare 15 minuter.
    5. Osttårtan blir vackert grön av basilika och persilja. Ät den avsvalnad som den är eller tillsammans med parmaskinka eller rökt skinka och en grön sallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben