Bergendorffs Julglögg

Serverar: 1 portioner

En kryddig glögg! Då mycket av smakens styrka hänger på kryddorna är det här lämpligt även för alkoholsvagare alternativ, även om jag personligen anser vinglögg och starkvinsglögg mer smakrika. Sockermängden! Smaka av tills du uppnått den sötma som passar dig, avvikelser beror ju både på vinet och den personliga smaken. Sockra hellre för lite, då det alltid går att lägga i mer socker eller russin efteråt. Som en spännande variant kan man söta med honung, det är en smaksak, men vissa uppskattar honungsdoften mycket.

Ingredienser

  • 1 flaska Merlot
  • 1-3 dl Socker
  • 4-6 matskedar Vanilinsocker, alternativt en halv vaniljstång
  • 2 stora kanelstänger
  • Ca 2 matskedar nejlika
  • 1 matsked Kardemumma, hela
  • ca 20-25 gram Ingefära, finhackad
  • 2 stjärnanis, som alternativ en halv lakritsrot
  • Pomeransskal efter smak, ca 10 gram torkat
  • 5 rosepepparkorn
  • 1-2 hela svartpepparkorn
  • Instruktioner

    1. Öppna en vinflaska häll i lämpligt kärl eller större flaska, se bara till att flaskhalsen är stor nog att få ut kryddorna ur sedan, kanelstängerna sväller en del.
    2. Tillsätt ingredienserna till vinet, alla proportioner är efter smak, men glögg ska vara varm i smaken och inte bara söt. Hur du än förvarar glöggen se till att flaska eller behållare är lufttät under de 14 dagar den står och drar till sig kryddsmaken.
    3. För mer smak går det att spetsa färdig glögg med chili-vodka, även den med mer fokus på smak än på alkohol.

    Liknande recept

    4.5
    2 d
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben