Universum skapades troligen vid en stor explosion. Vi påverkas fortfarande av den stora smällen, den som kallas Big Bang, och världsalltet utvidgas ständigt.
För att förklara det växande universum använder sig astronomer gärna av en jäsande russinbulle som liknelse. Ju mer bullen sväller, desto längre från varandra kommer russinen. På samma sätt fjärmar sig galaxerna från varandra i rymden.
Ingredienser
5 dl vatten 37°
50 g jäst
2 tsk salt
1 1/2 msk honung
2 1/2 msk olja
1/2 msk anis
1 dl russin
2 1/2 dl havregryn
3 1/4 dl grahamsmjöl
11 dl vetemjöl
1 msk olja till utsidan på degen
2 msk olja till bakbordet
Instruktioner
- Rör ut jästen i det ljumma vattnet tills den löst sig. Tillsätt salt, honung, olja, anis och russin. Blanda ner havregryn, grahamsmjöl och vetemjölet lite i taget. Arbeta degen ordentligt i hushållsassistenten eller med elvispens degkrokar. Klappa in lite olja i degytan och låt
degen jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
- Stjälp upp degen på en oljad bänk och knåda den lätt. Rulla ut till en längd, skär av 7-8 trekantiga bitar, snurra resten till en stor snurra. Lägg på smord plåt och dekorera med bitarna runt omkring (den ser ut som en snurrad sol, med bitarna som solstrålar, min anm).
- Låt bullen jäsa ca 20 minuter under duk. Sätt under tiden ugnen på 200°.
- Grädda bullen ca 40-50 minuter på nedersta falsen. Den ska låta ihålig när du knackar på den.
- Pensla med vatten och låt svalna på galler under bakduk.
Liknande recept
Kommentarer (0)