Björnbärs- och mandelkaka

Serverar: 18 portioner

Härligt saftig mandelkaka med både björnbärsmarmelad och hela björnbär.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl florsocker
  • Finrivet skal av ½ citron
  • 100 g kallt smör i tärningar
  • 1 äggula
  • 1 tsk kallt vatten
  • Fyllning
  • 200 g sötmandel
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 1.75 dl rörsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 1½ dl björnbärsmarmelad
  • 150 g björnbär
  • ½ dl mandelspån
  • Instruktioner

    1. Mixa vetemjöl, florsocker, citronskal och smör i en matberedare tills det blir smuligt eller nyp ihop för hand. Tillsätt äggula och vatten och mixa ihop till en deg.
    2. Klä en rektangulär fprm, ca 25x30 cm med bakplåtspapper. Tryck ut degen i bottnen i formen och nagga den med en gaffel. Ställ i kylen ca 1 timme.
    3. Sätt ugnen på 175 grader. Grädda bottnen mitt i ugnen ca 15 minuter, tills den börjar få lite färg.
    4. Mal mandeln i mandelkvarn eller mixa fint i matberedare.
    5. Vispa smör, rörsocker och vaniljsocker mjukt och fluffigt med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör till sist ner den malda mandeln.
    6. Bred först marmeladen över mördegsbottnen och sedan smeten. Tryck ner björnbären.
    7. Grädda mitt i ugnen 10 minuter. Strö över mandelspån och grädda ytterligare ca 15 minuter, tills kakan är gyllenbrun. Låt svalna och skär i rutor.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben