Blåbär- och citronpaj med kolaglasyr

En väldigt god paj där man inte behöver någon grädde eller vaniljsås till. Ät den som den är med eller utan kolaglasyr. Ni blir inte besvikna.

Ingredienser

  • Mördeg
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1½ msk socker
  • 125 g smör eller margarin
  • Fyllning
  • 4 ägg
  • 1 dl socker
  • 2 msk potatismjöl
  • ½ dl vispgrädde
  • 1 dl saft från citron
  • Finrivet skal av 1 citron
  • 3 dl färska blåbär
  • Kolasås
  • 0.75 dl vispgrädde
  • 2 msk socker
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 msk smör eller margarin
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Mördegsskal: Hacka snabbt samman alla ingredienserna till mördegen. Tryck ut degen jämnt i botten och en bit upp på kanten i en bakform, ca 24 cm i diameter. Ställ kylskåpskallt i ca 30 minuter.
    3. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter.
    4. Fyllning: Vispa samman ägg och socker lätt. Sikta ner potatismjölet och rör om. Tillsätt grädde, citronsaft och citronskal. Rör smeten slät. Häll smeten i mördegsskalet och strö över blåbären.
    5. Ställ in formen i nedre delen av ugnen och grädda i 12-15 minuter. Fyllningen bör inte vara helt fast, utan lite kladdig i mitten då pajen är färdig. Den stelnar ytterligare efter gräddningen. Ta ut och låt pajen kallna.
    6. Kolasås: Mät upp alla ingredienserna, utom matfettet, i en kastrull. Värm upp under omrörning och låt koka i ca 5 minuter, elle tills den börjar tjockna något. Ta kastrullen från värmen och rör ner matfettet. Ringla kolasåsen över den kalla pajen. Sen är det bara att njuta av pajen.

    Liknande recept

    4.7
    1 h 45 min
    6-8
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben