Blåbärs- och citronpaj med kolaglasyr
Jag tror aldrig att jag frossat i bär som denna sommar, 2011. Kungstorget utanför Saluhallen här i Göteborg har haft en trogen kund i mig. Svenska blåbär med socker på är godare än gott ... och det verkar den här pajen också vara.
Ingredienser
Mördegsskal
2½ dl vetemjöl
1½ msk socker
125 g smör eller margarin
Fyllning
4 ägg
1 dl socker
2 msk potatismjöl
½ dl vispgrädde
1 dl färskpressad citronsaft
Finrivet skal av 1 citron
3 dl färska blåbär
Kolaglasyr
3/4 dl vispgrädde
2 msk socker
2 msk ljus sirap
1 msk smör eller margarin
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°.
- Mördegsskal:
Hacka snabbt samman alla ingredienserna till mördegen. Tryck ut degen jämnt i bottnen och en bit upp på kanten i en bakform, ca 24 cm i diameter. Formen får gärna ha löstagbar kant. Ställ kylskåpskallt ca 30 minuter. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.
- Fyllning:
Vispa samman ägg och socker lätt. Sikta ned potatismjölet och rör om. Tillsätt grädde, citronsaft och -skal. Rör smeten slät. Häll den i mördegsskalet och strö över blåbären. Sätt in formen i nedre delen av ugnen och grädda 12-15 minuter. Fyllningen bör inte vara helt fast, utan litet kladdig i mitten då pajen är färdig. Den stelnar ytterligare efter gräddningen. Ta ut den och låt den kallna.
- Kolaglasyr:
Mät upp alla ingredienserna utom matfettet i en kastrull. Värm upp under omrörning och låt koka ca 5 minuter eller tills den börjar tjockna något. Ta kastrullen från värmen och rör ned matfettet.
- Lossa den kalla pajen från formen och ringla över kolaglasyren.
Liknande recept
Kommentarer (0)