Blåbärs- och citronpaj med kolaglasyr

Serverar: 8 portioner

Jag tror aldrig att jag frossat i bär som denna sommar, 2011. Kungstorget utanför Saluhallen här i Göteborg har haft en trogen kund i mig. Svenska blåbär med socker på är godare än gott ... och det verkar den här pajen också vara.

Ingredienser

  • Mördegsskal
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1½ msk socker
  • 125 g smör eller margarin
  • Fyllning
  • 4 ägg
  • 1 dl socker
  • 2 msk potatismjöl
  • ½ dl vispgrädde
  • 1 dl färskpressad citronsaft
  • Finrivet skal av 1 citron
  • 3 dl färska blåbär
  • Kolaglasyr
  • 3/4 dl vispgrädde
  • 2 msk socker
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 msk smör eller margarin
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200°.
    2. Mördegsskal: Hacka snabbt samman alla ingredienserna till mördegen. Tryck ut degen jämnt i bottnen och en bit upp på kanten i en bakform, ca 24 cm i diameter. Formen får gärna ha löstagbar kant. Ställ kylskåpskallt ca 30 minuter. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.
    3. Fyllning: Vispa samman ägg och socker lätt. Sikta ned potatismjölet och rör om. Tillsätt grädde, citronsaft och -skal. Rör smeten slät. Häll den i mördegsskalet och strö över blåbären. Sätt in formen i nedre delen av ugnen och grädda 12-15 minuter. Fyllningen bör inte vara helt fast, utan litet kladdig i mitten då pajen är färdig. Den stelnar ytterligare efter gräddningen. Ta ut den och låt den kallna.
    4. Kolaglasyr: Mät upp alla ingredienserna utom matfettet i en kastrull. Värm upp under omrörning och låt koka ca 5 minuter eller tills den börjar tjockna något. Ta kastrullen från värmen och rör ned matfettet.
    5. Lossa den kalla pajen från formen och ringla över kolaglasyren.

    Liknande recept

    4.7
    1 h 45 min
    6-8
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben