Blåbärsblå äppelsnittar

Blåbärstid ... inte säkert att dina äpplen har hunnit mogna, men du kan frysa ned blåbären tills det blir dags. De här frasiga och färggranna snittarna njuter man gott naturella, men pröva gärna litet lättvispad grädde med vaniljsocker till eller mjukrörd vaniljglass av den gammaldags sorten.

Ingredienser

  • 2 djupfrysta smördegsplattor à 85 g
  • 1 ägg till pensling
  • Fyllning
  • 50 g färdig mandelmassa (Odense)
  • 1 äggvita
  • 2 stora äpplen
  • 1 msk socker
  • Garnering
  • 2 dl blåbär, kan vara djupfrysta
  • ½ dl socker
  • Glasyr
  • 2-3 dl florsocker
  • 1-2 msk vatten
  • Instruktioner

    1. Koka ihop blåbär och socker till fyllningen på svag värme ca 20 minuter. Sätt ugnen på 225°.
    2. Tina och kavla ut smördegsplattorna till ca 12x38 cm på lätt mjölat bakbord och lägg över dem på smord plåt.
    3. Riv mandelmassan fint och rör ihop med den lätt uppvispade äggvitan. Konsistensen ska vara sådan att den lätt kan bredas på. Bred en ca 8 cm bred sträng mandelmassa i mitten av smördegsplattorna.
    4. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt och lägg dem tätt över mandelmassan. Vik upp kanterna ett par cm över äpplena och tryck till. Pensla deg och äpplen med uppvispat ägg. Strö 1 msk socker över äppelskivorna.
    5. Grädda ca 10 minuter. Bred blåbärskompotten över äpplena genast och skär snittar med en vass kniv. När de kallnat gör du glasyren, som ska vara trögflytande, och breder den över.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben