En täckt paj, vars innehåll går att variera efter säsong: rabarber, äpplen, plommon, hallon eller vad man vill.
Ingredienser
225 g smör
1 dl florsocker
2 ägg
350 g,ca 7 dl, vetemjöl, gärna lantvete
1 ägg till pensling
Till fyllning
500-600 g blåbär eller någon annan frukt/bär
1 1/2 dl socker
1/2 tsk mald nejlika
Till servering
Florsocker
Vispgrädde
Instruktioner
- Hacka samman smör och florsocker, tillsätt äggen och vispa allt i några minuter, gärna med elvisp. Rör ner mjölet och blanda till en deg, gärna med händerna. Spara lite mjöl till utbakningen.
Lägg degen kallt i en plastpåse i minst en timme.
- Kavla ut 2/3 av degen till en platta, lagom till en form på ca 30 cm i diameter, helst med löstagbar kant. Smörj formen och täck botten med degen.
- Fördela blåbären i formen, så de bilda en topp på mitten, strö över socker och nejlikorna. Kavla ut resterande deg till ett lock. Pensla kanterna och nyp till väl. Blir det deg över kavla löv till dekoration. Pensla locket med uppvispat ägg.
- Grädda i 175 grader i 45-60 minuter. Låt svalna och lossa från formen. pudra över pajen med florsocker och servera den med lätt vispad grädde.
Liknande recept
Kommentarer (0)