Blåbärspaj med citrontimjan

Serverar: 12 portioner

Den här pajen är saftig, fruktig och inte alltför söt. Den passar perfekt som mellanmål eller varför inte servera pajen på brunschbordet en söndag?

Ingredienser

  • Botten
  • 2 dl vetemjöl
  • 50 g kallt smör i bitar
  • 1 nypa salt
  • 1 msk farinsocker
  • 3 msk vatten
  • Fyllning
  • 4 dl lätt kesella
  • 3 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1½ msk sherry
  • 2 msk potatismjöl
  • 3 kvistar citrontimjan eller ½ tsk rivet lime- eller citronskal
  • 200 g frysta blåbär
  • Garnering
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Börja med bottnen: Blanda mjöl, smör, salt, farinsocker och vatten i en skål. Arbeta samman till en deg. Forma degen till en boll, vira in den i plastfolie och låt den vila 1 timma i kylen. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Smörj en springform, 22-24 cm i diameter. Kavla ut degen till en rund platta. Klä formen med degen och se till så att den når minst 3 cm upp på kanten.
    3. Nagga pajdegen med en gaffel och fyll eventuellt pajen med torkade ärter så att kanten inte faller ihop. Förgrädda pajskalet i ugnen 12 minuter. Öka sedan ugnsvärmen till 225 grader.
    4. Gör fyllningen: Blanda kesella, ägg, strösocker, vaniljsocker, sherry och potatismjöl i en skål.
    5. Skölj citrontimjankvistarna, ta av bladen och hacka dem fint. Blanda ner citrontimjanhacket i smeten.
    6. Häll fyllningen i pajskalet och lägg blåbären i ett jämnt lager ovanpå. Grädda 40-45 minuter, pajen är klar när ovansidan är gyllene. Ta ut pajen och låt den svalna. Sikta över florsocker före servering.

    Liknande recept

    4.3
    1 h 10 min
    8
    8
    4.7
    30 min
    6
    22

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben