Blåbärspaj med kardemummakräm

Serverar: 10-12 portioner

Ganska omständig men supersmarrig paj. Kardemummakrämen är jättegod till.

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 1 krm salt
  • 125 g mandelmassa
  • 1 st ägg
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 dl mandel, finhackad
  • 3 st bittermandlar, hackade
  • 3 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 375 g Kesella
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 1 paket (275 g) frysta blåbär
  • 1 st citron, rivet skal av
  • Kardemummakräm
  • 1,5 dl crème fraîche
  • 1,5 dl matlagningsyoghurt
  • 2 msk florsocker
  • 1 tsk malen kardemumma
  • Instruktioner

    Gör så här: Mördeg: Lägg mandelmassan och saltet i en matberedare. Mixa tills att mandelmassan blivit smidig, tillsätt därefter smöret i små portioner. Häll i ägget och till sist mjölet. Var noga med att inte överarbeta degen när mjölet är tillsatt. Lägg degen i en plastpåse och lägg den i kylen för att vila i ca 1 tim. Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut degen på en lätt mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en tjocklek av ca 2 mm. Fodra pajformen, var noga med att trycka ner kanterna så att det inte blir någon luft mellan deg och form. Ställ formen i frysen 10 min. Baka formen direkt från frysen i ca 175 grader tills pajskalet är gyllene. Det tar ca 12-13 min. Fyllning: Vispa sockret och äggen tills det vitnar och sockret är löst. Blanda hastigt ihop äggvispet med de övriga ingredienserna. Häll upp fyllningen i det förbakade pajskalet och baka i 175-gradig ugn i ca 30 min. Kardemummakräm: Lägg crème fraiche och yoghurt i ett kaffefilter och låt det hänga tills blandningen blivit fast. Det tar 30-40 min. Lägg "osten" i en skål och blanda i florsockret. Smaksätt med kardemumman.

    Liknande recept

    4.3
    1 h 10 min
    8
    8
    4.7
    30 min
    6
    22

    Kommentarer (1)

    mique 13 augusti 2009

    Hej! Det här är tinas paj som hittat hit till matklubb jag hade cocos 3/4 dl och malde mandlarna - en bittermandel bara. Hälften mandel och hälften cocos kan nog bli ganska gott.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben