Blåbärspaj med lime och citron
En frisk och god smak av citrus och blåbär gör denna paj till något extra. Degen har litet knaprighet av polenta, som är ett grovmalet mjöl av majs. Polenta används ofta i mat och bakverk i Italien. Pajen får en mörk, nästan svart, glansig yta och håller sig fint minst 3 dagar i kylen.
Ingredienser
Pajdeg
2 dl vetemjöl
1½ dl polenta
3/4 dl florsocker
1 krm salt
125 g smör
Fyllning
3 ägg
1½ dl socker
2 msk vetemjöl
1 tsk rivet citronskal
1 tsk rivet limeskal
1 msk pressad citronsaft
1 msk pressad limesaft
2 msk vispgrädde
3 dl blåbär, färska eller tinade, väl avrunna
2 msk florsocker
Tillbehör
Vispad grädde
Färska blåbär
Myntablad
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°. Klä en form, 20x20 cm, med bakplåtspapper. Pajen kan även göras i en rund form, 24 cm i diameter med löstagbar botten.
- Blanda vetemjöl, polenta, florsocker, salt och smör skuret i tärningar i en matberedare. Kör till en litet smulig deg. Tryck ut degen i formen, även ca 2 cm upp på kanterna. Grädda den mitt i ugnen ca 20 minuter.
- Fyllning:
Vispa ägg, socker, mjöl och citrusskal. Blanda sedan i pressad fruktsaft och grädde. Häll fyllningen i det varma pajskalet och grädda ytterligare ca 15 minuter.
- Sätt ugnen på grill och högsta värme. Blanda blåbären med florsockret och fördela dem jämnt över kakan. Den ska inte vara helt täckt.
- Grädda ca 3 minuter under grill. Låt svalna helt innan den lyfts upp med hjälp av papperet. Skär den i rutor och servera med tillbehören.
Liknande recept
Kommentarer (0)