Blåbärspaj med mandeltopping

Serverar: 6-8 portioner

En lättbakad paj.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • ½ dl strösocker
  • 125 g smör
  • 1 msk vatten
  • ½ dl flagad mandel
  • Fyllning
  • ½ liter färska eller frysta blåbär
  • ½ dl strösocker
  • ½ -1 msk potatismjöl
  • Till servering
  • 2 dl Arla Köket vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Instruktioner

    1. Ugn 225º.
    2. Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa för hand eller i matberedare. Ta undan 1/4, ca 1 1/2 dl, och spar det till topping. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt den stå i kylen ca 30 min. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 5 min.
    3. Blanda blåbär med strösocker och potatismjöl. Obs den större mängden potatismjöl till frysta bär. Lägg dem i pajskalet och strö över smuldegen blandad med mandel. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt den svalna.
    4. Vispa grädden. Vispa ner äggula, strösocker och vaniljsocker. Servera såsen till pajen.
    5. Tips! Smaksätt blåbären med rivet skal av 1/2 citron eller 1 msk riven ingefära.

    Liknande recept

    4.3
    1 h 10 min
    8
    8
    4.7
    30 min
    6
    22

    Kommentarer (1)

    clonesse 15 augusti 2009

    Tack för ett bra recept på GOD paj. Inte dum alls.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben