Blåbärspaj med nötmixtosca

Serverar: 12 portioner

Frasigt skal, läcker blå mazarinfyllning och ett täcke av kolanötter. Vad mer kan man önska sig i en paj?

Ingredienser

  • Mördeg
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 3/4 dl vetemjöl
  • ½ dl socker
  • ½ ägg
  • Fyllning
  • 175 g mandelmassa
  • 85 g smör
  • 2 ägg
  • 200 g blåbär
  • Nötmixtosca
  • 150 g smör
  • ½ dl vetemjöl
  • 1½ dl socker
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk honung
  • 2 msk sirap
  • ½ msk äkta vanilj
  • 200 g blandade nötter
  • Servering
  • Vaniljglass eller vaniljsås
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 190 grader.
    2. Mixa smöret, vetemjölet och sockret i en matberedare. Tillsätt ett halvt ägg och blanda till en deg. Platta ut degen, vira in i plastfolie och ställ i kylen i 30 minuter. Ta ut degen och låt den vila i rumstemperatur i ytterligare 30 minuter. Kavla ut degen så att den täcker en pajform.
    3. Fyllning: Riv ner mandelmassan. Blanda mandelmassan och smöret i en matberedare. Tillsätt ett ägg i taget för att undvika klumpar. Fyll botten med mazarinfyllningen och toppa med blåbär. Ställ pajen i mitten av ugnen i 22 minuter.
    4. Nötmixtosca: Blanda smör med vetemjöl och socker i en kastrull på låg värme. Rör ner grädde, honung, sirap och vanilj. Rör om smeten hela tiden. Höj värmen på plattan och rör om tills glasyren uppnått en temperatur på 112-114 grader. Hacka nötterna i grova bitar.
    5. Ta ut pajen och lägg nötmixen på och häll över toscaglasyren. Ställ in pajen i mitten av ugnen i ytterligare 8 minuter. Servera med en god vaniljglass eller vaniljsås.

    Liknande recept

    4.3
    1 h 10 min
    8
    8
    4.7
    30 min
    6
    22

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben