Blandbröd med frukt

Serverar: 3 portioner

Att blanda frukt i brödet gör det extra saftigt. Här har vi ytterligare betonat fruktsmaken genom att använda apelsinjuice i degvätskan.

Ingredienser

  • 5 dl mörkt lantbrödsmjöl
  • 5 dl rågsikt
  • Ca 13 dl vetemjöl
  • 1 dl Fibrex
  • 2 dl solroskärnor
  • 150 g smör eller margarin
  • 1 tsk salt
  • ½ dl brödsirap
  • 100 g ( 2 paket) jäst för söta degar
  • 2 hårda anjou-päron i mindre bitar
  • 10 hackade katrinplommon
  • 1 ½ dl koncentrerad apelsinjuice
  • 7 dl vatten
  • Instruktioner

    1. Häll lantbrödsmjöl, rågsikt, det mesta vetemjölet och Fibrex i matberedarens bunke. Klicka i matfettet, häll på salt och sirap. Lägg i päron och katrinplommon. Häll i den koncentrerade juicen. Smula över jästen.
    2. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll i matberedaren. Arbeta till en smidig deg, ca 5 minuter. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca en timme.
    3. Kör några tag i matberedaren. Ta upp degen på bakbordet. Dela degen i tre delar och knåda igenom den. Forma till limpor. En del kan göras till sufflébröd. Smörj då en rund form med margarin och lägg i en tredjedel av degen.
    4. Låt bröden jäsa på plåten, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°. Pensla bröden med ett uppvispat ägg eller sirapsvatten. Sätt in i ugnen, sänk värmen till 225° och grädda 20 minuter. Stäng värmen och låt stå kvar ytterligare 15-20 minuter. Tag ut bröden och låt svalna på galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben