Blomkålsgratäng med potatis, fänkål och kokt skinka

Serverar: 4 portioner

Allt- i - ett gratäng med nyttig och god blandning.

Ingredienser

  • ½ kg blomkål
  • 1 fänkål
  • 6 medelstora potatisar
  • 2 msk smör
  • 3 cm purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl riven gratängost
  • 2 krm finkrossad torkad peperoncino chili
  • 2 msk finhackad persilja
  • 1 msk finhackad timjan
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 250 g kokt italiensk skinka tex. Lönnebergaskinka
  • 100 g körsbärstomater
  • Finhacka persilja att strö över
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Dela blomkålen i jämna buketter och koka dem i lättsaltat vatten i ca 2 minuter. Var noga med att inte koka för länge. Prova då och då med en sticka. Låt kålen rinna av i ett durkslag.
    3. Skala potatisarna och skär dem i tärningar. Koka den i lättsaltat vatten i ca 5 minuter. Häll av vattnet och ånga av. Skär bort en bit av mittstocken på fänkålen och skiva den tunt. Skiva purjolöken. Skär skinkan i små bitar och dela körsbärstomaterna i halvor.
    4. Smält smöret i en kastrull och tillsätt purjolök och pressad vitlök. Fräs dem långsamt utan att de tar färg. Ta bort kastrullen från värmen, strö över lite mjöl över löken och tillsätt under omrörning mjölken, lite i taget.
    5. Rör i 1½ dl av osten och tillsätt peperoncino, persilja och timjan. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och låt blandningen få ett uppkok under flitig omrörning. Smaksätt med salt och peppar.
    6. Lägg blomkål och fänkål i en ugnsfast form. Tillsätt tomater, potatis och skinka. Fördela ost- och mjölkblandningen jämnt i formen. Strö över resten av osten.
    7. Ställ in formen mitt i ugnen och grädda gratängen i ca 20 minuter. Servera med lite överströdd persilja.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben