Bondbröd med surdeg

Serverar: 2 portioner

Tid: 2 timmar 15 minuter

Detta recept är taget ur en gammal kokbok från gud vet när.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 0,5 liter vatten, 37 grader
  • 1,5 dl surdeg
  • 50 g matfett
  • 2 tsk salt
  • 2 dl kruskakli
  • 4 dl rågsikt
  • 1,1 liter vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Surdeg: Dag 1: 1 dl vatten, ca 40 grader 1 dl grovt rågmjöl Blanda i bunke, ej plast, täck väl med handduk. Låt stå i 3 dagar i rumstemperatur. Rör om varje dag.
    2. Dag 4: Tillsätt: 1 liter vatten, ca 40 grader 1 liter grovt rågmjöl Rör ihop till en lös deg som får stå till dagen efter.
    3. Dag 5: Då bakar man: Dela in surdegen i 10 delar, ca 1,5 dl. Frys in 9 och baka på den 10:e. Sen kan man göra ny surdeg på den sista frysta. Tina och börja på dag 4 igen.
    4. Bondbröd:
    5. Blanda och jäs 1 timme. Baka ut 2 bröd som får jäsa på plåt ca 45 minuter. Grädda i 200 º ca 30-35 minuter. Svalna på galler utan duk.

    Liknande recept

    Kommentarer (4)

    rebecka_o 2 november 2008

    Detta var ett av de godaste bröd jag bakat, i och för sig det första på mycket länge med surdeg i. Använde inte just den surdegen som finns i detta receptet, tog 1,5 dl av egen jag redan hade färdig men den var oxå gjord på grovt rågmjöl. Mycket saftigt och perfekt jäsning!!! Mums!

    Mowa75 4 mars 2009

    Verkligen gott bröd! jag använde havrekli istället för kruskakli! kommer garanterat att göra det igen!

    cezo 4 april 2009

    Ett mycket omtyckt bröd. Hållbart och saftigt. Har provat att slänga i lite solrosfrön och det var gott det med. Har bakat detta bröd varje vecka i ett par månader nu. Tack.

    Bkgk 27 november 2009

    Myccket gott bröd. Använde solrosfrö och havrekli och frös surdegen i 9 portioner. Skall baka detta bröd ofta. Använde avlånga bakformar. Har köpt brödkryddor att använda nästa gång för att variera smaken.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben