Bondens äppelkaka

Serverar: 8 portioner

Tid: 2 timmar 30 minuter

Energi per person: 2639 kJ Energivärde per person: Protein: 4% Kolhydrater: 51% Fett: 45%

Ingredienser

  • Deg
  • 175 g smör
  • 250 g vetemjöl
  • 1/2 tsk grovsalt
  • 100 g strösocker
  • 1 st äggula
  • 2 msk vispgrädde 38%
  • Fyllning
  • 1 kg äpple
  • 75 g strösocker
  • 75 g russin
  • 25 g mandlar
  • Topping
  • 75 g smör
  • 75 g strösocker
  • 25 g mandlar
  • Instruktioner

    1. -Deg: Smula ner smöret i mjölet, tillsätt salt, socker, ägg och grädde och knåda samman alltsammans. Låt degen vila kallt i minst en timma, innan den kavlas ut till 3 mm tjocklek. Skär ut två runda kakor, stora som en form med löstagbara kanter. Den ena kakan används som lock och den andra läggs som botten i formen. Formens kant kläs med resten av degen.
    2. -Fyllning: Äpplena skalas och skärs i tunna skivor, varefter de läggs i formen och sockras. Tillsätt russin och hackade mandlar. Lägg deglocket över äpplena och tryck till kanten.
    3. -Topping: Smör, socker och hackade mandlar rörs ihop till en vit smet. Fördela smeten på locket och nagga med en gaffel här och var.
    4. -Pajen bakas mitt i ugnen på 180°C i ca. en timma och serveras ljummen med kall, vispad, grädde till.

    Liknande recept

    4.5
    45 min
    8-10
    23
    4
    1 h 30 min
    4-8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben