Brantevikssill

Serverar: 4 portioner

Detta recept är "Skånska sillaacademiens" flaggskepp, jag brukar göra den till jul, men passar lika bra till midsommar. Citerar: Perstorps ättika, socker från den skånska sockerbetan och generöst med kryddor blir en perfekt treeninghet. Servera gärna Brantevikssillen med citronvodka.

Ingredienser

  • 1 kg färsk sillfilé ( färsk strömming)
  • Lag
  • 1 dl ättika (24%)
  • 7 dl vatten
  • ½ dl salt
  • Kryddblandning
  • 2 hackade gula lökar
  • 2 hackade rödlökar
  • 2-3 msk citronpeppar
  • 3 msk krossad kryddpeppar
  • 2 msk krossad vitpeppar
  • 2 smulade lagerblad
  • 1 stor knippa hackad dill
  • 4 dl socker
  • Instruktioner

    1. Dra skinnet av sillfiléerna. Varje filé blir två mindre. Lägg dessa i lagen och låt stå 1 dygn på sval plats.
    2. Ta upp filéerna och låt dem rinna av. Blanda den hackade löken, kryddorna och dillen. Häll till sist ner sockret och rör snabbt om. Ingen vätska skall tillsättas, inläggningen vattnar sig och efter några timmar ligger sillfiléérna i en lag.
    3. Varva sillfiléerna och kryddblandningen i en hög glasburk. Avsluta med ett lager av kryddblandningen.

    Liknande recept

    Kommentarer (8)

    king200 22 juni 2008

    goooooood

    popik 11 augusti 2008

    Denna sillen är den absolut bästa.

    SEAbjrpn 6 december 2008

    Denna sillen är bara så god! Kram SEA

    Labonella 15 december 2008

    Denna sill är ett MÅSTE på jul och midsommar hos oss. Kan varmt rekommenderas. Godare finns inte!

    mia97 15 december 2009

    Någon som lite snabbt har lust att svara på en fråga om detta recept (tänkte göra det i helgen nämligen)...? Kan man använda Abbas nläggnigssill istället för färsk filé? Kan man isf ändå ha den i lag? >Eller är det bättre isf att ta 5-mnuterssill och strunta i lagen?

    Fladie 23 december 2011

    Abbas sill är redan sockrad så jag skulle tro att man måste använda färsk sillfilé.

    eoleng 4 december 2012

    Du måste använda färsk sillfile/strömmingsfile annars blir detta inte äkta Bratevikssill

    Kristina 23 december 2022

    Har gjort Grantevikssill tre gånger, den första gången blev den bara ljuvlig men de två senaste gångerna har sill blivit hård och torr. Vad beror detta på?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben