Detta recept är "Skånska sillaacademiens" flaggskepp, jag brukar göra den till jul, men passar lika bra till midsommar. Citerar: Perstorps ättika, socker från den skånska sockerbetan och generöst med kryddor blir en perfekt treeninghet. Servera gärna Brantevikssillen med citronvodka.
Ingredienser
1 kg färsk sillfilé ( färsk strömming)
Lag
1 dl ättika (24%)
7 dl vatten
½ dl salt
Kryddblandning
2 hackade gula lökar
2 hackade rödlökar
2-3 msk citronpeppar
3 msk krossad kryddpeppar
2 msk krossad vitpeppar
2 smulade lagerblad
1 stor knippa hackad dill
4 dl socker
Instruktioner
- Dra skinnet av sillfiléerna. Varje filé blir två mindre.
Lägg dessa i lagen och låt stå 1 dygn på sval plats.
- Ta upp filéerna och låt dem rinna av. Blanda den
hackade löken, kryddorna och dillen. Häll till sist ner sockret och rör snabbt om. Ingen vätska skall tillsättas, inläggningen vattnar sig och efter
några timmar ligger sillfiléérna i en lag.
- Varva sillfiléerna och kryddblandningen i en hög
glasburk. Avsluta med ett lager av kryddblandningen.
Liknande recept
Kommentarer (8)
goooooood
Denna sillen är den absolut bästa.
Denna sillen är bara så god! Kram SEA
Denna sill är ett MÅSTE på jul och midsommar hos oss. Kan varmt rekommenderas. Godare finns inte!
Någon som lite snabbt har lust att svara på en fråga om detta recept (tänkte göra det i helgen nämligen)...? Kan man använda Abbas nläggnigssill istället för färsk filé? Kan man isf ändå ha den i lag? >Eller är det bättre isf att ta 5-mnuterssill och strunta i lagen?
Abbas sill är redan sockrad så jag skulle tro att man måste använda färsk sillfilé.
Du måste använda färsk sillfile/strömmingsfile annars blir detta inte äkta Bratevikssill
Har gjort Grantevikssill tre gånger, den första gången blev den bara ljuvlig men de två senaste gångerna har sill blivit hård och torr. Vad beror detta på?