Brylépaj med aprikoser

Serverar: 6-8 portioner

En läcker och annorlunda paj. Den goda vaniljsmaken tillsammans med de likörmarinerade aprikoserna gör den till mångas nya favoritpaj.

Ingredienser

  • Botten
  • 75 g mandelmassa
  • 75 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 100 g torkade aprikoser
  • ½ dl cointreau
  • ½ vaniljstång
  • 2 dl vispgrädde
  • ½ dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 3 äggulor
  • Garnering
  • 1 msk florsocker
  • Tillbehör
  • Pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter
  • Instruktioner

    1. Riv mandelmassan. Lägg smör, socker, mjöl och riven mandelmassa i en matberedare med kniven isatt och kör tills en deg bildas. Det går även bra att arbeta ihop ingredienserna för hand.
    2. Smörj pajformen. Kavla ut degen och tryck ut den i formen. Låt degen stå kallt ca 1 timma. Sätt ugnen på 200 grader.
    3. Nagga degen med en gaffel och förgrädda pajskalet 10 minuter. Ta ut formen och sänk värmen till 150 grader.
    4. Hacka aprikoserna fint och låt bitarna marineras i cointreau, ca 30 minuter. Fördela sedan de marinerade aprikosbitarna i pajskalet.
    5. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, mjölk, vaniljstång, vaniljfrön och hälften av sockret.
    6. Vispa äggulorna pösigt med resten av sockret. Ta bort vaniljstången från gräddblandningen och tillsätt sedan ägg- och sockerblandningen.
    7. Häll smeten i pajskalet och grädda 45 minuter. Låt pajen svalna innan den ska serveras. Pudra gärna över lite florsocker före serveringen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben