Brytbullar med bacon och cheddarost

Serverar: 14 portioner

Brytbullarna kan avnjutas som de är med en klick smör eller serveras som tillbehör till en god soppa eller gryta.

Ingredienser

  • 1 paket bacon, 140 g
  • 25 g + 1 msk smör
  • 2 dl vatten
  • ½ dl ljus sirap
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 250 g kvarg, 10%
  • Ca 12 dl vetemjöl, 720 g
  • 150 g riven cheddarost
  • Instruktioner

    1. Strimla baconet och stek det knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
    2. Smält 25 g smör i en kastrull. Tillsätt vatten och sirap och värm till fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av degspadet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av degspadet, salt och kvarg.
    3. Blanda i nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen, och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Blanda i bacon och riven ost. Spara lite ost till garnering. Täck med en bakduk och låt degen jäsa ca 30 minuter.
    4. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 14 bitar. Forma bitarna till runda bullar. Lägg bullarna tätt i en smord rund form, ca 24 cm i diameter. Smält 1 msk smör och pensla bullarna. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.
    5. Sätt ugnen på 225 grader.
    6. Strö på resten av den rivna osten. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna på galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben