Bundt cake med karamelltopping

Serverar: 12 portioner

Baka en smarrig amerikansk specialitet. Otroligt saftig chokladkaka med härligt kladdig karamelltopping.

Ingredienser

  • 225 g smör
  • 2 dl kaffe
  • 1 dl kakao
  • 4 dl vetemjöl
  • 4 dl socker
  • 1½ tsk bikarbonat
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 1 dl gräddfil
  • Karamelltopping
  • ½ dl socker
  • 1 msk vatten
  • ½ dl vispgrädde
  • ½ dl ljus sirap
  • 25 g smör
  • Garnering
  • Färska fikon och hallon
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en form som rymmer minst 2 liter.
    2. Smält smör och blanda med kaffe och kakao i en kastrull. Ställ åt sidan. Blanda mjöl, socker, bikarbonat och vaniljsocker i en skål.
    3. Vispa i smörblandningen, ägg och gräddfil i de torra ingredienserna. Vispa med elvisp till en jämn smet. Häll upp smeten i formen.
    4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 55 minuter. Ta ut kakan och låt den vila i ca 10 minuter. Vänd sedan upp den på ett fat och låt den svalna under formen.
    5. Smält socker och vatten i en kastrull till en karamell. Häll på grädde och sirap. Rör i smöret och koka ihop allt i några minuter till en karamellsås, lite tunnare än kolasås. Låt karamellsåsen svalna helt.
    6. Ställ kakan på ett tårtfat och ringla över karamellsåsen. Servera kakan med färska fikon och hallon.

    Liknande recept

    5
    45 min
    14
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben