Butternut squash risotto

Serverar: 4 portioner

God sensommar/höstrisotto. Tidsåtgång beroende av om man gör egen buljong eller inte. Relativt snabblagat när buljongen är klar, men tämligen arbetsintensiv just när risotton görs eftersom den ska röras och passas nästan hela tiden. Men värt det!

Ingredienser

  • 1 stor butternut squash
  • 2 vitlösklyftor, skalade
  • 2 msk olivolja, plus extra att droppa över mot slutet
  • Ca 15 salviablad, hackade
  • Salt och nykvarnad svartpeppar
  • Ca 3 msk smör
  • 1 stor gul lök, hackad
  • 400 g risottoris (arborio eller carnaroli)
  • 2 glas vitt vin
  • 1 liter varm kyckling eller grönsaksbuljong (godast är egen, eller förstärk tärningsbuljong med egna grönsaker och koka ur!)
  • 1 stor handfull riven parmesanost, plus extra till servering
  • 75 g pinjekärnor till servering
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 200 graderC/400F/Gas 6. Skär squashen i 6-8 klyftor, ta bort kärnor och lägg i en ugnsform. Mosa vitlöken, addera en generös slatt olivolja, hälften av salviabladen, salt och peppar. Häll över squashen och blanda in med händerna så squashen täcks ordentligt. Rosta i ugnen 40-50 minuter tills mjuk och gyllene i färgen. När squashen är klar, låt kyla tills hanterbar och skrapa sedan det mjuka köttet från skalen ned i en skål. Mosa lätt med en gaffel (ska vara klumpig i konsistensen). Skrapa ned eventuell vätska från ugnsformen i skålen. Håll varm medan risotton tillagas. Värm olivolja och smör i en tjockbottnad gryta eller djup panna. Svetta löken försiktigt tills mjuk men ej färgad. Tillsätt riset och rör tills risen är täckta av matfett och börjar bli genomskinliga. Tillsätt vinet och fortsätt röra tills det har kokat in. Tillsätt buljongen skopvis, fortsätt röra. TIllsätt även salvian. Efter 15-20 minuter bör riset vara mjukt men fortfarande "al dente". Risottons konsistens ska vara tjock och krämig. Tillsätt extra buljong om det behövs! (När parmesanen tillsätts blir konsistensen fastare.) Stäng av plattan och tillsätt suash och parmesan, resten av smöret och salt och peppar efter behov. Låt stå ett par minuter. När risotton står till sig, rosta pinjekärnorna i en varm panna (akta så de inte bränns!) Servera i varma tallrikar och strö över pinjekärnor och extra parmesan.
    2. Tips: För att få en rökig finish på risotton kan man addera några bitar krispstekt rökt bacon i strimlor till den färdiga risotton.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben