Fick detta recept av min vän Giuseppe. Underbart, och värt tiden det tar.
Ingredienser
100 g ris (carnaroli eller avorio)
½ lök
100 g färsk sparris
30 g riven parmesan
20 g smör
2-2 ½ dl torrt vitt vin
1 liter buljong
Instruktioner
Hacka löken och fräs den i lite olja. Tillsätt riset och fräs det i 3 minuter. Häll i det vita vinet och låt det reducera lite. Alltså att det ska förångas lite.
Tillsätt buljongen, en slev i taget och låt det koka in mellan gångerna.
Skär bort topparna på sparrisen och lägg dem åt sidan, skär bort det vita på stjälkarna och skär stjälkarna i mindre bitar. Tillsätt stjälkbitarna i risotton.
Tillsätt en slev åt gången tills riset känns lite al dente. Låt sparristopparna koka med de sista 5 minuterna.
Ta av kastrullen och rör ner smöret och parmesanosten. Blanda väl och låt sen vila i 3 minuter.