från systembolaget.se
Med sparris som tillbehör passar ett vitt lätt, torrt och friskt & fruktigt vin allra bäst. Se upp för viner med mycket fatkaraktär då sparrisens aromer lätt försvinner. Till en riktig risotto använder man det italienska avorio- eller arborioriset som har en god arom och ger den speciella krämigheten som rätten skall ha.
Ingredienser
1 kg sparris vit eller grön
1 l kycklingbuljong
½ citron saften av
2 schalottenlökar hackade
30 g smör
2 dl arborioris (eller avorio)
Peppar från kvarnen
God olivolja efter smak
Instruktioner
- Skala sparrisen noga och skär i 4 cm långa bitar.
Koka upp buljongen.
Fräs schalottenlök i smöret i en stor tjockbottnad kastrull, fräs med riset några sekunder. Tillsätt sparrisen och börja späda med den kokande buljongen, lite i taget, många gånger.
Rätten kräver passning, den har kokat klart efter ca 20 min, eller när riset är mjukt med en liten hård kärna i mitten. Smaka av noggrant med citronsaften, peppar och olivolja.
Du kan byta ut kycklingbuljongen mot grönsaksbuljong så blir rätten vegentarisk.
- Strö gärna över nyriven parmesanost!
Liknande recept
Kommentarer (0)