Cappuccinokaka

Serverar: 8-10 portioner

Det är viktigt att grädden är kall då den ska vispas, rumsvarm grädde går inte att vispa tjock. Ta ut smöret från kylen ca 30 min innan tillagningen.

Ingredienser

  • 125 g smör (rumstemperat)
  • 4 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1,75 dl mjöl
  • 3 dl brunt råströsocker
  • 2 msk neskaffe
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 3 dl grädde
  • 30g florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kakao
  • Instruktioner

    1. Vispa grädden med en elvisp tills den är så hård att det går att vända upp och ner på skålen utan att grädden hälls ut. Sikta därefter ner florsockret och vaniljsockret medan man fortsätter att vispa. Ställ grädden i kylen tills den skall serveras.
    2. Skölj av äggen (det kan finnas bakterier på skalen) och separera äggulorna från vitorna.
    3. Blanda det rumstempererade smöret med råströsockret till en jämn smet. Tillsätt äggulorna och bland in dem väl i smöret. Sikta ner mjölet och bakpulvret. Blanda därefter i mjölken och till sist neskaffet.
    4. Värm ugnen till 180°.
    5. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd försiktigt ner dem i smeten. När man vänder ner äggvitorna i smeten "skär" man i smeten med en sked, uppifrån och ner i samma riktning.
    6. Smöra ca 8 ugnssäkra kaffekoppar (eller ugnssäkra portionsformar). Fyll kopparna till 2/3 med kaksmeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 min (en större form 20-25 min). Prova med en tandpetare, om stickan är torr är kakan klar.
    7. När cappuccinikakorna är färdig gräddad (lite gyllenbruna), ta ut dem och stick i dem med en tandpetare några gånger. Låt svalna något.
    8. Stoppa grädden in en kaksprits och dekorera kopparna så att det liknar cappuccinokoppar. Sikta över kakao och servera.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    40-45

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben