Den här är uppskattad av kaffedrickande folk. Kanske av andra oxå, min syster gillade den inte.
Ingredienser
1½ dl mjölk
2 tsk snabbkaffepulver
200 g smör eller margarin
2½ dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Glasyr
75 g smör eller margarin
2 dl florsocker
1 msk vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
½ tsk snabbkaffepulver
Garnering
kakao
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°.
- Smörj och mjöla en rund bakform som mäter ca 24cm i diameter.
Värm upp ½ dl av mjölken och tillsätt kaffepulvret. Rör om tills pulvret smält.
- Rör matfettet och sockret vitt och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget och rör smeten slät mellan varje.
Blanda ner vaniljsockret, vetemjölet och bakpulvret. Häll mjölken och kaffeblandningen och rör varsamt smeten slät.
- Bred ut smeten jämnt i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45min.
Låt den nygräddade kakan svalna en stund i formen innan den stjälps upp att kallna.
- Smält matfettet till glasyren och häll det över florsockret som mätts upp i en bunke. Tillsätt grädden och rör blandningen slät. Smaksätt glasyren med vaniljsocker och snusmalet kaffepulver. Bred glasyren jämnt över kakan och sikta över kakaopulver.
- Tips: Vill man frysa kakan går det bra utan glasyr.
Man kan byta ut mjölet mot glutenfritt mjöl om det skulle behövas.
Liknande recept
Kommentarer (0)