Carolinas tårta

Serverar: 8-10 portioner

En feminin prinsesstårta.

Ingredienser

  • Botten
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Fyllning
  • 3 dl vanilj- eller marsánkräm
  • 1 msk arrakessens
  • 1-2 dl mellan- eller vispgrädde
  • 3-4 msk hallonsylt
  • Garnering
  • 400 g mandelmassa
  • 3 dl florsocker
  • 1 tub (50 ml) glukos
  • Röd och gul hushållsfärg
  • Instruktioner

    1. Vispa ägg och socker till en pösig smet, gärna med elvisp.
    2. Blanda mjölsorterna med bakpulver. Vänd ner detta i smeten. Häll det i en smord och bröad form, ca 22 cm i diameter.
    3. Grädda kakan på galler i ugnens nedre del på galler. 175 C, cirka 45 minuter. Låt den kallna och dela den i tre bottnar.
    4. Blanda mandelmassan med florsocker och glukos till marsipan.
    5. Färga 2/3 av den med några droppar röd hushållsfärg. Färga en liten del av resterade 1/3 gul. Resten ska vara ofärgad.
    6. Smaksätt vanilj- eller marsánkrämen med arrakessensen. Blanda i vispad grädde. Bred krämen som fyllning mellan bottnarna, ovanpå och runtom tårtan.
    7. Markera en cirkel mitt på tårtan, 8-10 centimeter i diameter. Bred ut sylten i den.
    8. Gör 2 lika stora cirklar av smörgåspapper. Lägg en av dem ovanpå sylten.
    9. Kavla ut den rosa marsipanen till en rund platta så att den täcker hela tårtan. Lägg på den. Lägg den sparade cirkeln av smörgåspapper mitt på tårtan. Markera yttre kanten av den försiktigt. Ta bort papperet.
    10. Skär med en vass kniv 8-10 trianglar med spetsen inåt genom marsipanen, men inte genom papperet som ligger under. Vik trianglarna från mitten utåt.
    11. Lyft försiktigt bort papperet så att sylten ligger orörd. Gör små blommor av vit och gul marsipan. Lägg dem ovanpå.
    12. Förvara tårtan kallt tills den ska serveras.

    Liknande recept

    3.8
    2 h 30 min
    6-8
    4

    Kommentarer (1)

    Christer_l_Hansson 21 december 2011

    Jag har ändrat måttenheterna

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben